Angsten blusset opp for fullt da Danmark la ned

I flere timer etter at Mette Frederiksen 12. mars 2020 la ned Danmark, raste hjertet mitt i full galopp. Alle mulige dommedagsbilder dukket opp i hodet mitt, godt flankert av bildene fra Italia og Kina med mennesker i romdrakter. Bør jeg dø nå? Hva med sønnen min, mannen min og alle dyrene mine?

Fysiske stressreaksjoner
Jeg var en av de mange som stadig hang på sosiale medier de første ukene etter nedstengningen og ble enda mer redd og trist av å lese om de som hadde en annen mening om koronakrisen enn meg. Jeg hadde så lyst til å rope til dem alle sammen - vel, bli hjemme. Jeg fikk alvorlige fysiske stressreaksjoner og panikklidelsen fra de foregående årene blusset opp for fullt. Søvnen min ble nesten fraværende og jeg klarte ikke konsentrere meg om vanlige daglige gjøremål på noen måte. Jeg utviklet også en lammende angstlidelse.

50 år med en bamse i armene
Helt til jeg husket at jeg hadde min sansebamse-prototype liggende i en boks på kontoret. I ettertid er jeg sikker på at den morgenen, for første gang på 14 dager, da jeg hadde sovet som en stein med min oppvarmede bamse i armene – startet det virkelig en kampvilje inni meg. Jeg følte meg kanskje litt dum. En 50 år gammel kvinne med en bamse i armene. Kom igjen. Men det fungerte på meg. Og det var begynnelsen på min vei tilbake til normaliteten min der jeg igjen hadde kontroll over angsten min og aksepterte den slik den nå er en del av meg.

Strategier mot angst
Det ble også starten på FLOOFERS. Alvor. For da gikk det opp for meg at veldig, veldig mange mennesker følte seg akkurat som meg under krisen. Jeg hadde bare den fordelen at jeg var godt klar over at angsten hadde tatt kontroll og min tidligere erfaring gjorde også at jeg visste hvordan jeg skulle jobbe med den. Det er så mange andre, både barn og voksne, som ikke vet om de mange verktøyene og tiltakene som finnes i dag.

Jeg brukte lockoutdagene til å skape FLOOFERS-universet og til å skape grunnlaget for en bedrift som forhåpentligvis vil hjelpe mange barn, unge og oppvekst med angst. Jeg kastet meg over kanten og tok spranget – og her er jeg nå, klar til å åpne butikken og hvor jeg kommer over Josefines historie. En historie jeg lett kan relatere til Josefine forteller om hennes erfaring med Corona og angst – og spesielt hennes tips mot angst var veldig like de strategiene jeg selv bruker når angsten tar tak. Det anbefales sterkt å lese.