Du må sove nå!

Vi trenger alle søvn – «en god natts søvn gjør underverker» sa mamma alltid, og det utsagnet er jeg ganske enig i. Barn og unge trenger spesielt en fast søvnrytme med faste leggetider. I de aller fleste hjem har barna et uunngåelig koseritual der de koser seg med høytlesing og kvalitetstid med en forelder før lyset slukkes. Sengen er da et fint sted å være der barnet eller den unge føler seg trygg.

 

Det var ikke alltid sånn hjemme hos oss.

Å ha et barn med f.eks. For foreldrene kan ADHD eller angst bety at det å ha faste og koselige koseritualer med mamma eller pappa er noe du misunner og lengter etter når vennene dine forteller deg hvor lett det er hjemme - stort sett 🙂

Jeg kan gi et lite eksempel fra da sønnen min var 8 år – han kunne faktisk være enten 6 eller 15 år, mønsteret var i grunnen det samme, men la oss bare si at han var 8 år og gikk i 2. klasse. For de som ikke allerede vet, kan jeg fortelle at min sønn, Elias, ble diagnostisert med moderat ADHD ved Barnepsykiatrien i Risskov da han var 7 år.

 

Jeg tar bare hatten min

Vi hadde en fast avtale på 10 sider i en gitt barnebok. De første 2 minuttene var alt som det skulle være. Elias konsentrerte seg om historien min og etter det begynte putting-ritualet å bli uforutsigbart. For mens jeg leste meg opp, kunne jeg se at Elias ble mer og mer ufokusert – da kunne han plutselig sette seg opp i senga og tenke på den ene skoen han mistet i fotball, Esben som ikke ville spille uansett, på dragen i historien kunne virkelig fly - fordi bare fugler og fly kunne. Og hvorfor kan et fly ta av med sine store vinger. Hvorfor er et fly alltid grått? Kunne du ikke malt den i regnbuens farger? Ville fargene da vaskes av når det regner. Mamma, hvorfor regner det. Hvem er Gud. Er det Gud som gråter? Jeg har grått i dag. Ingen liker meg. Jeg får ikke tankene til å stoppe inne i hodet mitt. Tror du at det hjelper å bruke hatt. Jeg tar bare hatten min. Ja mamma, jeg vil ha hatten min NÅ! Og det var virkeligheten vår – hver kveld ved sengetid. Nesten.

 

Bedre velvære med en god natts søvn

Elias roet seg ofte ikke før det hadde gått 1½ – 2 timer. Han kunne snu seg og snu seg i sengen...i lang tid. Enten på grunn av tanker, angst eller bare en liten hendelse som kan kaste ham ut av sinnet. Hver kveld. Nesten. For ettersom dagene, ukene og årene gikk, ble jeg mer og mer bevisst på hva som kunne hjelpe Elias til en bedre søvnkvalitet – og meg selv slik at jeg kunne holde sammen.

For det er faktisk ganske essensielt at spesielt barn og unge med diagnoser som ADHD, Asperger og angst får en god natts søvn – og deres nære pårørende. For Elias betydde dette færre konflikter, mindre skjenn og dermed bedre selvfølelse, bedre velvære, flere suksessopplevelser, bedre hukommelse, bedre konsentrasjon og mer selvkontroll – og da fikk jeg også den søvnen jeg trengte – for å kunne å være en bedre forelder for et barn med spesielle behov.

 

7 gode tips for en roligere kosestund

Jeg vil gjerne dele med dere noen av «verktøyene» som vi har brukt opp gjennom årene ved hekketid. Kanskje listen kan hjelpe i ditt hjem;

 

1) Tren daglig og unngå triggermat. Barn har godt av minst én time fysisk aktivitet hver dag. Mens trening bidrar til å holde barna i form, vil det også hjelpe dem å sove bedre om natten. Sunne matvaner og unngå sukker og kunstige ingredienser som kan fremme hyperaktivitet. Vurder ernæringstesting for å avgjøre om barnet ditt har kostholds- eller fordøyelsesproblemer som matfølsomhet eller vitamin-, mineral- og aminosyremangel som kan forverre angst og søvnproblemer.

 

2) Hold deg til en tidsplan. Bestem på forhånd med barnet ditt hva natterutinen skal være, og ta med når det skal bade, pusse tennene, lese osv. Barn og unge med ADHD og Aspergers syndrom (ASD) trenger rutine og forutsigbarhet enda mer enn andre barn . Sørg for at timen før sengetid er rolig og stille og at lysene holdes svake slik at kroppen kan produsere nok melatonin, kroppens naturlige søvnhormon.

 

3) Still inn en alarm for leggetid. Akkurat som du stiller inn en alarm for å våkne, bør du vurdere å stille inn en alarm for leggetid slik at barna forbinder leggetiden med en klokke eller tidtaker i stedet for å føle at søvn er et krav fra foreldrene. Sørg for at lyden av alarmen er stille og ikke påtrengende. Etter hvert vil barnet ditt naturlig assosiere lyden av alarmen ved sengetid med søvnighet.

 

4) En banansmoothie omtrent ½ time før sengetid  – bananer er helt supert da de inneholder tryptofan som omdannes til den naturlige formen søvnhormon melatonin samt mineralene magnesium og kalsium, som virker muskelavslappende.

 

5) Bruk hvit støy og blendingsgardiner. Barn med sensoriske problemer har ofte ekstremt sensitiv hørsel. Det er viktig å bruke hvit støy eller naturlyder for å blokkere lyder fra omgivelsene. Prøv en bordvifte for hvit støy, slå på oppvaskmaskinen eller last ned en app som tilbyr forskjellige naturlyder. Du må kanskje prøve flere lyder før du finner en som fungerer for barnet ditt. Bruk i tillegg blendingsgardiner for å dempe lyset i rommet. For mye lys ved leggetid kan forstyrre kroppens melatoninproduksjon, så unngå skjermtid en time før du også legger deg.

 

6) Prøv aromaterapi. Eteriske oljer som lavendel, kamille, sandeltre eller vanilje kan være beroligende for mange mennesker som opplever søvnløshet. La barnet ditt velge en beroligende duft som appellerer til ham eller henne, og slipp deretter litt olje på en bomullsdott og legg den i putevaren hans eller hennes. 

 

7) Sov med en vektdyne eller sansebamse. Våre sansebamser er utformet på en slik måte at størrelsen og vekten er med på å definere kroppen, noe som øker kroppsbevisstheten. Mange vil oppleve følelsen som beroligende på muskel-leddsansen. Bare det å omfavne bamsen har en betryggende effekt og varmen fra steinene er i seg selv søvndyssende. Uansett hvordan sansebamsen brukes, kan barnet eller den unge ha lettere for å sovne og oppnå en optimal søvnrytme gjennom natten.

 

8) Vurder melatonin. Hvis du har prøvd alle søvnforslagene ovenfor og barnet ditt med A fortsatt ikke får nok søvn, spør legen din om ekstra melatonin. Barnet ditt produserer kanskje ikke nok melatonin naturlig til å sovne og forbli i søvn. Melatonindosering varierer etter alder og størrelse, så sørg for å sjekke med legen din om supplerende melatonin er riktig for barnet ditt.

Beste hilsener
Carol

Værsågod!

Meld deg på FLOOFERS® nyhetsbrev så får du min nye e-bok sammen med påfølgende gode råd, nyheter og konkurranser direkte i innboksen din.

Når du melder deg på vil du også delta i fremtidige konkurranser som arrangeres i løpet av året.

Få et innblikk i andres erfaringer med en FLOOFERS®