Du trenger å sove – NÅ!
Vi trenger alle søvn – “en god natts søvn gjør underverker”, pleide mamma å si, og jeg er enig. Spesielt barn og unge trenger en regelmessig søvnrytme med faste leggetider. I de fleste hjem har barn et fast leggetidsrituale der de hygger seg med høytlesning og kvalitetstid med en forelder før lyset slukkes. Sengen er et fint sted å være, der barnet eller ungdommen føler seg trygg.
Det har ikke alltid vært slik hjemme hos oss.
Å ha et barn med f.eks. ADHD eller angst kan bety at det å ha faste og koselige leggeritualer med mamma eller pappa er noe man misunner og lengter etter når omgivelsene forteller hvor lett det er hjemme – for det meste 🙂 .
Jeg kan gi et lite eksempel fra da min sønn var 8 år gammel – han kunne egentlig vært 6 eller 15, mønsteret var stort sett det samme, men la oss bare si at han var 8 år gammel og gikk i 2. klasse. For de som ikke allerede vet det, kan jeg fortelle at min sønn, Elias, fikk diagnosen moderat ADHD på Barnepsykiatrisk Center i Risskov da han var 7 år gammel.
Jeg skal bare hente lua mi Vi hadde en fast avtale om 10 sider i en gitt barnebok.
De første to minuttene var alt som det skulle være.
Elias var konsentrert om historien min, men så begynte sengeritualet å bli uforutsigbart.
Etter hvert som jeg leste, kunne jeg se at Elias ble mer og mer ukonsentrert – plutselig satte han seg opp i sengen og husket den ene skoen han hadde mistet på fotballen, Esben som ikke ville spille likevel, om dragen i historien virkelig kunne fly – for det var det jo bare fugler og fly som kunne.
Og hvorfor kan et fly lette med de store vingene sine?
Hvorfor er et fly alltid grått?
Kan man ikke male det i regnbuefarger?
Ville fargene vaskes av når det regner?
Mamma, hvorfor regner det?
Hvem er Gud?
Er det Gud som gråter?
Jeg har grått i dag.
Ingen liker meg.
Jeg får ikke tankene i hodet mitt til å stoppe.
Tror du det hjelper å ta på deg en hatt?
Jeg skal bare hente hatten min.
Ja, mamma, jeg vil ha hatten min NÅ!
Og slik var virkeligheten vår – hver kveld ved leggetid.
Eller, nesten.
Bedre velvære med en god natts søvn
Ofte sovnet Elias først etter 1½ – 2 timer. Han vendte og vred seg i sengen i lang tid. Enten på grunn av tankemylder, angst eller bare en liten hendelse som kunne gjøre ham opprørt. Hver eneste natt. Nesten hver natt. Etter hvert som dagene, ukene og årene gikk, ble jeg mer og mer bevisst på hva som kunne hjelpe Elias til å få bedre søvnkvalitet – og meg selv til å ta meg sammen.
Det er faktisk helt essensielt at barn og unge med diagnoser som ADHD, Asperger og angst får en god natts søvn – og deres nærmeste. For Elias betydde det færre konflikter, mindre kjefting og dermed bedre selvfølelse, bedre trivsel, flere suksessopplevelser, bedre hukommelse, bedre konsentrasjon og mer selvkontroll – og jeg fikk også den søvnen jeg trengte for å være en bedre forelder til et barn med spesielle behov.
7 tips for en roligere leggetid
Jeg vil gjerne dele noen av de “verktøyene” vi har brukt ved leggetid opp gjennom årene. Kanskje denne listen kan hjelpe deg hjemme;
1) Tren daglig og unngå utløsende matvarer. Barn har godt av minst en times fysisk aktivitet hver dag. Samtidig som trening bidrar til å holde barna i god fysisk form, vil det også hjelpe dem til å sove bedre om natten. Ha sunne matvaner og unngå sukker og kunstige ingredienser som kan fremme hyperaktivitet. Vurder ernæringstesting for å finne ut om barnet ditt har problemer med kostholdet eller fordøyelsen, for eksempel matoverfølsomhet eller mangel på vitaminer, mineraler og aminosyrer, som kan forverre angst og søvnproblemer.
2 ) Hold deg til en tidsplan. Bestem på forhånd sammen med barnet hvordan kveldsrutinene skal være, og avtal blant annet når barnet skal bade, pusse tenner, lese osv. Barn og unge med ADHD og Aspergers syndrom (ASD) trenger rutiner og forutsigbarhet i enda større grad enn andre barn. Sørg for at timen før leggetid er rolig og stille, og at lyset er dempet slik at kroppen kan produsere nok melatonin, kroppens naturlige søvnhormon.
3 ) Sett en alarm ved leggetid. På samme måte som du stiller inn en vekkerklokke, bør du vurdere å stille inn en vekkerklokke for leggetid, slik at barna forbinder leggetid med en klokke eller et tidsur i stedet for å føle at søvn er et krav fra foreldrene. Sørg for at lyden av alarmen er stille og ikke påtrengende. Etter hvert vil barnet ditt naturlig forbinde lyden av vekkerklokken med søvnighet.
4) En banansmoothie ca. ½ time før leggetid – bananer er gode fordi de inneholder tryptofan som omdannes til det naturlige søvnhormonet melatonin samt mineralene magnesium og kalsium, som har en muskelavslappende effekt.
5) Bruk hvit støy og mørklægningsgardiner. Barn med sensoriske problemer har ofte ekstremt følsom hørsel. Det er viktig å bruke hvit støy eller naturlyder for å blokkere ut omgivelseslyder. Prøv en bordvifte med hvit støy, sett på oppvaskmaskinen eller last ned en app som tilbyr ulike naturlyder. Det kan hende du må prøve flere lyder før du finner en som fungerer for barnet ditt. Bruk også mørklægningsgardiner for å dempe lyset i rommet. For mye lys ved leggetid kan forstyrre kroppens melatoninproduksjon, så unngå også skjermtid en time før du legger deg.
6) Prøv aromaterapi. Eteriske oljer som lavendel, kamille, sandeltre eller vanilje kan virke beroligende for mange som opplever søvnløshet. La barnet ditt velge en beroligende duft som tiltaler det, drypp litt olje på en bomullsdott og legg den i putevaret.
7) Sov med en tyngdedyne eller en sansebamse. Våre sansebamser er utformet på en slik måte at størrelsen og tyngden bidrar til å avgrense kroppen og øke kroppsbevisstheten. Mange vil oppleve følelsen som beroligende for muskel- og skjelettsystemet. Bare det å klemme bamsen har en trøstende effekt, og varmen fra steinene er i seg selv søvndyssende. Uansett hvordan sansebamsen brukes, kan barnet eller den unge oppleve at det blir lettere å gi seg hen til søvnen og oppnå en optimal søvnrytme gjennom natten.
8) Vurder melatonin. Hvis du har prøvd alle de ovennevnte søvnrådene og barnet ditt fortsatt ikke får nok søvn, bør du spørre legen din om melatonintilskudd. Det kan være at barnet ditt ikke produserer nok melatonin på naturlig vis til å sovne og holde søvnen ved like. Melatonindoseringen varierer etter alder og størrelse, så sørg for å rådføre deg med legen din om hvorvidt melatonintilskudd er riktig for barnet ditt.
Vennlig hilsen Carol
Vær så god!
Meld deg på FLOOFERS®-nyhetsbrevet, så får du den nye e-boken min sammen med tips, nyheter og konkurranser direkte i innboksen din.
Når du melder deg på, vil du også delta i fremtidige konkurranser som arrangeres i løpet av året.