Carol Sannes iver etter å hjelpe sin egen sønns usynlige funksjonshemning ble den uventede starten på et forretningseventyr som hun nå lever av. Det hele startet med et marsvin som kjæledyr.
| Denne teksten er en artikkel skrevet av Jóhann Thór Haahr Hansen, JP Randers – 14. mars 2023 – LINK |
For tre år siden befant Carol Sannes seg i et følelsesmessig hull og utenfor arbeidsmarkedet. I dag er hun en vellykket gründer med voksesmerter .
Hun er opphavskvinnen til Floofers tyngdebamse, et sansestimulerende hjelpemiddel forkledd som en ultramyk bamse som er ment som et alternativ eller supplement til ball- og tyngdedyner, og som brukes av både privatpersoner og institusjoner.
Inspirasjonen til bamsene har hun hentet fra sine erfaringer som mor til en sønn med ADHD og angst, og fra sitt arbeid med levende terapimarsvin.
En forretningsidé som i 2021 vant gründerkonkurransen Hestens Hule, som er Erhverv Randers’ spin-off av DR-konseptet Løvens Hule, og som i dag kan brødfø og holde Carol Sannes i full jobb.
Først og fremst mamma
Carol Sannes er utdannet innen serviceledelse og bedriftsøkonomi med spesialisering i salg og markedsføring, og hun er selvlært grafisk designer. Men først og fremst er hun mor, og det hele startet med et behov for å hjelpe sønnen sin.
Carol Sannes sønn Elias fikk diagnosen ADHD i en alder av 7 år etter en lang utredning på barnepsykiatrisk senter i Risskov, og uten at hun visste det, ble det starten på hennes gründerreise.
“Årene etter diagnosen var fulle av utfordringer – ofte positive, men dessverre også mange av de mer negative. Kroppen min var i konstant beredskap. Jeg visste aldri hvilke telefoner som kom fra skolen, kommunen eller om jeg ville klare å dra på jobb om morgenen. Sønnen min var ofte plaget av angst og rastløshet og hadde det så vanskelig at han ikke kom seg opp av sengen, forteller Carol Sannes, som i ettertid også ble rammet av systemstress med angst som følgesvenn.
Hjelpen mot sønnens rastløshet og søvnløshet kom i form av marsvinets vekt, varme og følelse – som kjæledyr.
“Jeg så og følte hvordan marsvinene våre gjorde en betydelig forskjell for sønnen min når han kom hjem fra skolen etter en utmattende dag med overbelastning av sanser. Han roet seg ned med marsvinet på magen og hadde ofte lange samtaler med kjæledyrene sine.”
Beroligende terapidyr
Derfra begynte hun å forske på dyrs terapeutiske evner, spesielt små kjæledyrs rolle som terapidyr, og det ble starten på Carol Sannes hobbyoppdrett av marsvin som terapidyr, som hun drev i seks år. Men etter hvert som etterspørselen økte og marsvinoppdrettet ikke lenger kunne holde tritt, vokste frustrasjonen over ikke å kunne hjelpe flere mennesker.
Det var på tide å tenke på alternativer til levende kjæledyr, og det var her ideen om bamsene ble født.
“Målet mitt var å designe et hjelpemiddel som ikke var så klinisk, som hadde en god dose søthetsfaktor og som kunne appellere til både barn og voksne”, sier Caron Sannes.
Målet var å skape en bamse med flere funksjoner som kunne være et godt alternativ eller supplement til de hjelpemidlene som allerede finnes på markedet, for eksempel kule- og kjettingdyner. Bamsevektposene er fylt med kirsebærstein og kan varmes opp, kjøles ned eller skiftes ut hvis vekten må justeres.
Dagen før Danmark stengte ned
I 2020 slo hun seg sammen med naboen i Haslund, en dyktig syerske, og sammen laget de 20 prototyper av bamsene som ble sendt ut til fokusgrupper dagen før Danmark stengte ned på grunn av pandemien.
“Vi fikk ekstremt positive tilbakemeldinger, og på det tidspunktet var jeg arbeidsledig og sykmeldt og hadde vært det en stund. Det var en stor seier for meg, og det var ekstremt motiverende å fortsette.”
Hun overtalte mannen sin til å låne huset og starte en produksjon av bamsene, og i 2021 vant Carol Sannes og Floofers hovedprisen i Hestens hule.
I tillegg til en pengepremie på 25 000 danske kroner fikk hun med seg forretningsmann og tidligere medeier i Risskov Bilferie, Christian Krogh, som investor, og fra da av skjøt utviklingen fart.
Mer enn 3000 solgte bamser
I dag har hun solgt mer enn 3000 bamser og fått avtaler med en rekke spesialinstitusjoner, aldershjem, spesialklasser og omsorgssentre.
Carol Sannes bamser sys ikke lenger ved spisebordet, men produseres i Litauen og på danske systuer. Det er blitt en virksomhet hun kan leve av, men det tar all hennes tid, for hun har alle hattene på samtidig.
“Jeg er overveldet over at jeg fikk den sjeldne muligheten til å få en investor med på laget, men jeg er også superstolt over at produktet faktisk fungerer bedre enn tiltenkt. Tilbakemeldingene jeg får fra kunder og institusjoner motiverer og beveger meg dypt.
Floofers hjelper både barn og voksne med søvnproblemer, angst og motorisk uro”, sier Carol Sannes, som nylig har ansatt to fleksjobbere og en markedsføringspraktikant for å hjelpe til med den daglige driften, og som håper på enda flere på laget i år.
I tillegg til nettbutikken www.floofers.dk har hun også åpnet en fysisk butikk på Mesingvej 34A i Randers, der interesserte kan ta på og oppleve de ulike vektene på bamsene, som kan justeres med innvoller av ulik vekt alt etter brukerens behov.
FLOOFERS® finnes også hos de fleste av landets Play Toys.