Gutten skrek og skrek som om han var blitt slått. Gråten hadde nå gått fra en svak klynking til en høylytt hulking, akkompagnert av snørr som nå hang i to tynne linjer fra nesen hans.

Jeg kjente svetten perle seg, og den nye skjorten jeg hadde tatt på meg til dagens møte med styret, var nesten gjennomvåt.

Jeg prøvde å hysje på sønnen min mens jeg kjente de andre foreldrenes blikk på ryggen min. De hvisket hvor dårlig sønnen min oppførte seg.

Heldigvis kom læreren til garderoben og hjalp til med avskjedsøkten vår.

Jeg forlot sønnen min, som fortsatt gråt. Ikke så mye mer, men nok til at jeg følte meg som verdens mest ulykkelige mamma hele dagen, helt til jeg hentet ham igjen på slutten av arbeidsdagen.

Separasjonsangst

Da sønnen min gikk i 1. klasse, hadde han separasjonsangst i lang tid.

Det ga seg utslag i at sønnen min ikke slapp meg av syne når vi var sammen med andre, og jeg fikk i hvert fall ikke lov til å levere ham i barnehagen eller på skolen om morgenen.

Ved avskjedene om morgenen var han utrøstelig. Han skrek og gråt. Noen ganger dro vi ikke om morgenen fordi han hadde vondt i magen eller hodepine på grunn av angsten.

Han ville bare ikke dra. Punktum.

Dette skapte selvfølgelig store utfordringer for meg som mamma.

Hjertet mitt gikk i tusen biter hver eneste dag – samtidig som jeg måtte være den sterke for ham.

Heldigvis hadde jeg en veldig forståelsesfull sjef på den tiden, som var veldig romslig – og på den tiden, for 15 år siden, var det ikke det samme presset for å gå på skole som det er i dag.

Men det var vanvittig stressende å måtte være i forkant hele tiden – og særlig usikkerheten kunne slå meg ut.

Den som hadde det verst, var utvilsomt sønnen min. Det var tross alt han som opplevde angsten buldre som et lokomotiv.

Jeg er en person som elsker struktur og en følelse av kontroll, så jeg satte meg ned og laget en oversikt over hvilke verktøy jeg kunne tilby for å hjelpe sønnen min med å håndtere separasjonsangsten hans.

Separasjonsangst er i bunn og grunn barnets behov for å holde fast i det som føles trygt.

Jeg er klar over at separasjonsangst kan variere fra familie til familie, men kanskje kan mine 8 tips være til inspirasjon for andre som befinner seg i samme situasjon.

Les mer om mine 8 hverdagstips som hjalp sønnen min å overvinne separasjonsangsten sin;

Gjenkjennelighet
Behold roen
Gjenkjenne følelser
Ingen kjefting
Kyss, klemmer og avskjeder
Aldri snike seg ut
Håndhjerter
FLOOFERS® sikkerhetsbamser

… og også om 7 år gamle Merle som overvant sin separasjonsangst 🙂 🙂 …

1) Gjenkjennelighet


Noen måneder før hans periode med separasjonsangst startet min sønns utredning for ADHD på Barnepsykiatrien i Risskov. Det ble veldig tydelig for meg at han hadde behov for struktur for å kunne kjenne seg igjen i hverdagen.

Jeg fikk lov til å ta bilder av de ansatte på SFO-en og læreren hans, klippet dem ut og klistret små magneter på baksiden og på kjøleskapet.

På denne måten satte vi navn på alle de voksne som kunne få ham til å føle seg trygg i skoletiden.

Det kan være spesielt vanskelig i dag når det er flere midlertidig ansatte – særlig på grunn av korona, men prøv å snakke med institusjonen om muligheten.

2) Behold roen

Jeg prøvde alltid å virke rolig og fattet når ungen dro om morgenen.

Det var viktig for meg at han ikke kunne føle min usikkerhet. Ellers ville det fort smitte over på ham og skape ytterligere stress for ham.

Mitt råd er..: Behold roen. Når du er under press, ta et skritt tilbake og pust for å finne den roen barnet ditt trenger.

Husk at omsorgspersonene som skal ta imot barnet også kan være stresset over en eventuell øvelsessituasjon, så husk å involvere dem også.

3) Å gjenkjenne følelser

For meg var det en læringsprosess å gjenkjenne følelsene sønnen min hadde i de stressende øyeblikkene.

De første gangene jeg opplevde at han hadde separasjonsangst om morgenen på SFO, avfeide jeg det med “tull og tøys, jeg kommer tilbake, vennen”.

Det var definitivt ikke bra – for noen av oss. Min dårlige samvittighet for å ha forlatt ham var allerede skyhøy.

Tvert imot hadde det en selvforsterkende effekt, og jeg kunne like gjerne ha sagt til sønnen min at han ikke skulle lytte til hva kroppen hans sa til ham.

På den tiden visste jeg ikke bedre. Heldigvis hadde jeg en venn som var spesialpedagog, og som veiledet meg i riktig retning.

I stedet lærte jeg å anerkjenne de følelsene han hadde i akkurat de øyeblikkene som var vanskelige for ham – og gjorde om svarene mine til noe sånt som “Jeg forstår at du er opprørt”. Han følte seg hørt og kunne forholde seg til følelsene sine på en mye bedre måte.

4) Ingen kjefting

I forlengelsen av det ovenstående vil jeg derfor absolutt ikke anbefale å ignorere eller kjefte i de, kanskje for noen, pinlige situasjonene i garderoben der barnet begynner å skrike og gråte.

Lær deg å ignorere hva andre foreldre tenker, og fokuser på barnets behov.

Kjefting har den stikk motsatte effekten. Jeg har prøvd det, og jeg kan garantere at kjefting ikke virker!

5) Kyss, klemmer og avskjeder

Foreldrehjertet ditt blir virkelig satt på prøve når barnet ditt gråter og nekter å gå med lærerne eller løpe inn i klasserommet.

Jo mer jeg trakk det ut, desto verre ble det – for oss begge – og i hvert fall for læreren.

Hvis tårer var gull, ville jeg vært mangemillionær. Alle de gangene jeg satt i bilen etter avlevering og hulket.

Og så skulle jeg sminke meg og kjøre til jobben og sitte en halv dag og bekymre meg og slå meg selv i hodet med hvordan jeg burde ha håndtert situasjonen.

Men det er ingen grunn til å føle det slik. Vi gjør alle så godt vi kan med de ressursene vi har.

Den raske overleveringsrutinen ble hengt opp på sønnens visuelle tavle på rommet hans. Slik kunne han bedre forholde seg til morgenrutinen.

Kyss, klemmer og avskjeder. Et kraftfullt verktøy – som måtte læres og aksepteres, spesielt av meg.

6) Snik deg aldri ut

Jeg husker godt den ene gangen jeg snek meg ut uten å si ha det.

Jeg var overbevist om at det ville være det enkleste for sønnen min.

Jeg kunne ikke ha tatt mer feil! Jeg fikk en telefon etter 45 minutter som sa at jeg kunne hente gutten igjen fordi han var helt oppløst.

Du skjønner, det gjør man vanligvis bare én gang – man lærer på den harde måten!


7) Håndhjerter


Hver morgen når jeg smurte matpakken til sønnen min, la jeg små tegninger av ham og meg i matboksen hans (jeg er elendig til å tegne, men fyrstikkmenn kommer man langt med 😊).

Jeg hadde også laget en liten bunke med laminerte bilder av ham og meg i koselige stunder som han kunne ta frem hvis savnet ble for stort.

En annen søt ting jeg husker, er at jeg tegnet et hjerte på hånden hans og et lignende på min. Hvis en av oss trengte litt kjærlighet og omsorg, trengte vi bare å berøre hjertet, og kjærligheten ville “transportere” seg fra det ene hjertet til det andre.

8) FLOOFERS® sikkerhetsbamse

Da sønnen min var yngre, fantes det ikke noe som het FLOOFERS® som kunne gi ham en følelse av trygghet – og det var en god grunn til at han ikke kunne dra balldynen med seg på skolen.

I stedet hadde han med seg det lille babyteppet som bestemoren hadde gitt ham som trøst. Det var blått med hvite hjerter på, og jeg husker tydelig at lærerne sa at han ofte satt og gned seg i hjørnene på teppet.

Hvis han hadde hatt en FLOOFERS® trøstebjørn, ville den utvilsomt ha vært enda mer effektiv for ham. Både på grunn av vekten, lukten av hjem, muligheten til å varme opp den avtakbare vektposen i klassens mikrobølgeovn ved behov, men også på grunn av “pusle-effekten”, ettersom man kan stikke hånden eller en hel arm inn i magen på FLOOFERS® og pusle med de små kirsebærsteinene inni.

I dag vil jeg absolutt anbefale en FLOOFERS®-bamse til andre barn som går gjennom en periode med separasjonsangst. En FLOOFERS® kan virkelig gjøre en verden til forskjell!

Les hvordan en FLOOFERS®-kanin hjalp 7 år gamle Merle;

Merle var redd for å gå på skolen

” Merle var plutselig, helt ut av det blå, veldig redd for å gå på skolen. Hun hadde alltid elsket skolen og de nye vennene sine.

Jeg er sikker på at all denne covid og testene har påvirket henne negativt. Hun ville absolutt ikke dra om morgenen, og en stund var det så mye stress og gråt.

Mamma leste om FLOOFERS® ved en tilfeldighet og kjøpte en kanin til Merle i begynnelsen av november i fjor. Kaninen er med Merle overalt nå. Selv om kaninen Karla er ganske tung, blir hun dratt med overalt – til og med på skolen.

Resultatet er at Merle nå kommer på skolen igjen uten å gråte, og hun føler seg trygg. Kaninen ligger trofast på beina hennes frem til friminuttet.

Kaninen er gull verdt for Merle, og også for meg, som ikke lenger føler presset fra dårlig samvittighet, og jeg kan se at datteren min er den glade jenta hun pleide å være.”

Josefine – mor til Merle.

Fordelene med FLOOFERS® sikkerhetsbamser

🧡 5 terapeutiske egenskaper i én

Det er kombinasjonen av terapeutiske egenskaper som utgjør hele forskjellen;





✔️ Ultramyk – som chinchillapels ✔️ Beroligende vekt med innebygd pute ✔️ Varme- eller kuldeterapi ✔️ Beroligende aromaterapi ✔️ Skånsom massasje fra kirsebærstein

🧡 100 % økologisk kirsebærsteinfyll

Inne i magen på FLOOFERS® er det en avtakbar vektpose fylt med kirsebærstein.

Vektposen er lett tilgjengelig gjennom en klassisk pute-lukking.

Kirsebærstein holder bedre på varme og kulde enn tradisjonell fyllmasse og kan ikke spire i fuktige omgivelser.

Hver kirsebærstein fungerer som en liten massasjeball som kan forme seg etter kroppens kurver og gi intens varme eller kulde i opptil 60 minutter.

De stimulerer muskel-leddsansene på samme måte som en ballpute og har en beroligende effekt på nervesystemet.

🧡 En varm, myk klem

En FLOOFERS® kan oppleves som en beroligende og ultramyk klem.

På samme måte som når du koser med et kjæledyr. Roen senker seg. Som en foreldres kjærlige hånd.

Kombinasjonen av terapeutiske egenskaper frigjør søvnhormonet melatonin og reduserer nivåene av stresshormonet kortisol.

🧡 Vektvariasjoner for individuelle behov

Velg mellom 5 ulike vektvarianter – avhengig av din egen vekt og ønsket effekt;

500 gram – for de minste. Barnet bør veie minst 5 kg og ha motoriske ferdigheter til å ta av seg bamsen på egen hånd.
1 kg – for de minste. Barnet bør veie minst 10 kg og ha motoriske ferdigheter til å ta av seg bamsen på egen hånd.
1,5 kg – for mindre barn over 4 år eller for å oppnå en svøpeeffekt der bamsen former seg etter kroppen
2 kg – favorittvalget, som passer for praktisk talt alle aldre og behov
2,4 kg – for større ungdommer og voksne som trenger mer jordingseffekt

!! Vektposer kan kjøpes etter hvert som barnet vokser. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe nye FLOOFERS®, men bare bytte ut vektposen.

🧡 Kan tas “av og på”

Selv om FLOOFERS® tyngdebamser er store og tunge, kan de enkelt tas av og på etter behov.

De kan plasseres på brystet, over beina eller som en solid og koselig kosekompis i sovesituasjoner.

🧡 Prisen er overkommelig

En FLOOFERS® koster fra kr.
495,- De er tilgjengelige i variantene Classic, Special Edition og SuperSoft.

Det er 30 dagers full returrett.

🧡 Lett å ta med seg hvor som helst

Det er alltid mulig å ha en FLOOFERS® tilgjengelig.


I bilen, på skolen, i sengen, ved bordet, i sofaen, sammen med familien, på legebesøk, etc. Diskret nok til at ingen vil gjette at FLOOFERS® er et uunnværlig hjelpemiddel!

🧡 Vaskbar


FLOOFERS® kan vaskes på ullprogram og for hånd. Ja, til og med den vektede posen med kirsebærstein.

🧡 CE-merket

FLOOFERS® er CE-merket i henhold til leketøydirektivet – de oppfyller kvalitets- og sikkerhetstesten EN 71 – del 1 og 2. Alle tekstiler er kjemisk godkjent for barn og myke leker. Deler er merket med Oeko-Tex 100-merket.

Se FLOOFERS®-serien

🔸🔸🔸

Historien bak FLOOFERS®

Jeg heter Carol Sannes og har i flere år drevet et lidenskapelig hobbyoppdrettssenter med terapimarsvin.

Min voksne sønn, som fikk diagnosen ADHD og angst da han var åtte år gammel, brukte marsvinene sine som beroligelse da han var yngre.

Jeg kunne se og oppleve hvordan marsvinets vekt og den lange, myke pelsen som sønnen min stille strøk over, gjorde en stor forskjell i hans verden.

Han kunne gå fra å være veldig rastløs og engstelig til å bli helt avslappet på under 20 minutter med bare et marsvin i armene.

Min interesse for samspillet mellom dyr og mennesker ble vekket, og jeg begynte å avle marsvin, først og fremst som terapidyr for andre familier som hadde samme utfordringer som oss.

Det ble raskt en suksess, men da etterspørselen etter marsvin som terapidyr ble for stor, var det på tide for meg å tenke på et alternativ til levende dyr.

Resultatet ble FLOOFERS® tyngdebamser og sanseputer.


FLOOFERS® er en kombinasjon av det beste fra et levende kjæledyr; det myke, tunge og varme, og det beste fra det vi i dag kjenner som selvberoligende – nemlig ball/vektdynen og lignende vektprodukter.

Kom inn og møt Kanin, Balder, Sally og alle de andre i vårt FLOOFERS®-universet og les mer om hvorfor FLOOFERS® er så effektive.


Vennlig hilsen Carol