Carol Sannes iver etter å hjelpe sin egen sønns usynlige funksjonshemming var et uventet utgangspunkt for et forretningseventyr som hun nå kan leve av. Det hele startet med et kjæledyr marsvin.

| Denne teksten er en artikkel skrevet av Jóhann Thór Haahr Hansen, JP Randers – 14. mars 2023 – LINK |

For tre år siden befant Carol Sannes seg i et følelsesmessig hull og utenfor arbeidsmarkedet. I dag er hun en suksessfull gründer med voksesmerter.

Hun står bak gravitasjonsbamsen Floofers, et sansestimuleringshjelpemiddel forkledd som en ultramyk bamse, som er ment som et alternativ eller supplement til ball- og gravitasjonsmadrasser og som brukes av privatpersoner så vel som institusjoner.

Hun har hentet inspirasjon til gravitasjonslekene både fra hennes erfaring som mor til en sønn med ADHD og angst og fra arbeidet med levende terapi marsvin.

En forretningsidé som i 2021 vant gründerkonkurransen Hestens Hule, som er Erhverv Randers sin spin off av DR-konseptet Løvens Hule, og som i dag kan fø og holde Carol Sannes i full jobb.

Først og fremst mor

Carol Sannes er utdannet Serviceøkonom og Forretningsøkonom med spesialisering innen Salg og Markedsføring og selvlært grafiker. Men først og fremst er hun mor, og det hele startet med et behov for å hjelpe sønnen.

Carol Sannes sønn Elias fikk diagnosen ADHD i en alder av 7 år etter en lang utredning ved Barnepsykiatrien i Risskov, og ganske ubevisst ble det starten på gründerreisen hennes.

«Årene etter diagnosen var fulle av utfordringer – ofte positive, men dessverre også mange av de mer negative. Kroppen min var i konstant beredskap. Jeg visste aldri hva som kom i form av telefoner fra skolen, kommunen eller om jeg kunne reise på jobb om morgenen. Sønnen min var ofte plaget av angst og uro og hadde det så vanskelig at han ikke klarte å komme seg ut av sengen, sier Carol Sannes, som i ettertid også ble rammet av systemisk stress med angst som følgesvenn.

Hjelp til sønnens rastløshet og søvnløshet kom i form av vekten, varmen og følelsen av marsvin – som kjæledyr.

«Jeg så og kjente hvordan marsvinet vårt gjorde en betydelig forskjell for sønnen min da han kom hjem fra skolen etter en slitsom dag med mange sanseinntrykk. Han slo seg helt til ro med marsvinet vårt på magen og hadde ofte lange samtaler med kjæledyrene sine.'

 

 

Beroligende terapidyr

Herfra begynte hun å forske på dyrs terapeutiske evner og spesielt små kjæledyrs rolle som terapidyr, og det ble starten på Carol Sannes hobbyoppdrett av marsvin som terapidyr, som hun drev i seks år. Men i takt med en større etterspørsel og at oppdrett av marsvin ikke lenger klarte å henge med, økte frustrasjonen over ikke å kunne hjelpe flere.

Det var på tide å tenke på alternativer til levende kjæledyr, og det var her ideen til gravitasjonsbamsene ble født.

– Målet mitt var å designe et hjelpemiddel som ikke var så klinisk, hadde mye søthetsfaktor og kunne appellere til både barn og voksne, sier Caron Sannes.

Målet var å lage en bamse med flere egenskaper som kunne være et godt alternativ eller supplement til de hjelpemidlene som allerede finnes på markedet som f.eks. kuletepper og kjededyner. Bamsenes vektposer er fylt med kirsebærsteiner og kan varmes, kjøles eller skiftes ut dersom vekten må justeres.

Dagen før Danmark la ned

I 2020 allierte hun seg med naboen i Haslund, som er en dyktig syerske, og sammen laget de 20 prototyper av de vektede bamsene, som ble sendt ut til fokusgrupper dagen før Danmark la ned på grunn av pandemien.

«Vi fikk ekstremt positive tilbakemeldinger og på det tidspunktet var jeg uten jobb og sykemeldt og hadde vært det en stund. Det var en stor seier for meg, og ekstremt motiverende å fortsette.

Hun overtalte mannen sin til å låne fra huset og starte en produksjon av de vektede bamsene, og i 2021 vant Carol Sannes hovedprisen i Hestens Hule med Floofers.

I tillegg til en pengepremie på 25.000 fikk hun forretningsmannen og tidligere medeier i Risskov Bilferie, Christian Krogh, med som investor, og etter det skjøt utviklingen fart.

 

Mer enn 3000 gravitasjonsdukker solgt

I dag har hun solgt over 3000 vektede bamser og har signert avtaler med en rekke spesialinstitusjoner, bosteder, spesialklasser og omsorgssentre.

Carol Sannes vektede bamser blir ikke lenger sydd ved spisebordet, men produseres i Litauen og i danske systuer. Det har blitt en virksomhet hun kan leve av, men som tar opp all tiden hennes, ettersom hun har på seg alle hattene på en gang.

«Jeg er imponert over at jeg fikk den sjeldne muligheten til å få en investor om bord, men også superstolt over at produktet faktisk fungerer bedre enn tenkt. Tilbakemeldingene jeg får fra kundene og institusjonene motiverer og rører meg dypt.

Floofers hjelper barn så vel som voksne med søvnproblemer, angst og motorisk uro, sier Carol Sannes, som nylig har ansatt to fleksjobbere og en markedspraktikant til å hjelpe til med den daglige driften, og håper at enda flere vil bli med på laget i år.

I tillegg til nettbutikken www.floofers.dk har hun også åpnet en fysisk butikk på Mesingvej 34A i Randers, hvor interesserte kan ta på og oppleve de forskjellige vektede bamsene, som kan justeres med innmat av ulik vekt i henhold til brukerens behov.

FLOOFERS® kan også oppleves på de fleste av landets lekeplasser.