Vitenskapen bak FLOOFERS® – Deep Touch Pressure

For at du skal få en bedre forståelse av hvorfor FLOOFERS® ikke bare er en vanlig bamse som skjedde ved en tilfeldighet, vil jeg gjerne dele tankene mine bak FLOOFERS®-filosofien med deg.

Det hele startet tilbake i november 2019, da jeg satte meg på sofaen for å skrive de første grove notatene om hvordan jeg ønsket å utvikle mine FLOOFERS® gravitasjonsputer. Utgangspunktet mitt kom fra verktøyene jeg selv brukte da min egen sønn var yngre.

Det tok mange, mange timer og mange, mange notater før FLOOFERS® var en realitet. Resultatet ble ett kombinasjon av disse beroligende egenskapene og mer til:

🧡 Deep Touch Pressure
🧡 Varme/kuldeterapi
🧡 Aromaterapi
🧡 Taktil sansestimulering

 

I denne bloggen går jeg i dybden med Deep Touch Pressure, som er et av de grunnleggende virkemidlene i alle våre FLOOFERS® gravitasjonsprodukter.

Fra ertepose til prototype

Sønnen min, Elias, fikk diagnosen ADHD da han var 7 år og gikk i 1. klasse. Noen av hans største utfordringer var for mye opptatthet ved leggetid og motorisk og mental uro, som spesielt viste seg når han kom hjem fra skolen. I tillegg hadde han problemer med å sovne og holde seg i søvn.

For Elias var ikke en pute et alternativ, for han likte ikke følelsen. På den annen side elsket han å ligge med marsvinet vårt på brystet når han bare trengte litt alenetid på sofaen etter en lang dag på skolen. Elias foretrakk også å ha en oppvarmet ertepose over brystet når han skulle sove fordi det alltid hadde en søvndyssende effekt på ham.

 

Ved en tilfeldighet fant jeg ut at lavendel har en beroligende effekt, så jeg la noen dråper på puten hans nå og da. Han elsket duften og sa til og med at den hjalp ham med å sovne.

Elias fortalte meg ofte at han likte følelsen av å kjærtegne pelsen på marsvinet vårt og også av å knaske med ertene i den oppvarmede erteposen når han trengte å roe seg ned.

Det er derfor alle mine erfaringer og samtaler med Elias som har resultert i måten FLOOFERS® er designet på, og det er absolutt ikke tilfeldig.

Det begynte med at jeg var nysgjerrig på å vite hvorfor et levende dyr kunne roe seg så mye på så kort tid og hvorfor vekten av små steiner var så effektiv. Derfor satte jeg meg fore å undersøke hvorfor kombinasjonen av varme og duften av lavendel var gull mot søvnløshet for sønnen min.

Resultatet av undersøkelsen min overbeviste meg om at prototypen min burde kombinere alle de beroligende egenskapene i ett. Uten bruk av verken borrelås, plast eller metall. Og den måtte selvfølgelig kunne vaskes fra innsiden til utsiden.

Det skal også være innebygget pute, for Elias har alltid elsket å ligge på bamsene sine og bruke dem som støtte.

Kronen på verket var da FLOOFERS® ble CE-merket for kvalitet og sikkerhet, men det er en helt annen historie som du må få en annen gang.

 

 

Deep Touch Pressure

Jeg vil gjerne snakke litt om den faktiske vitenskapen bak Deep Touch Pressure og opprinnelsen til konseptet.

Deep Touch Pressure er ikke et nytt fenomen. Faktisk har det vært brukt i psykiatrien siden 1970-tallet og spesielt for personer med autisme, ADHD, PTSD, angstlidelser og andre lignende diagnoser.

Før jeg fordyper meg videre i historien om Deep Touch Pressure, er det viktig å kort introdusere deg Den proprioseptive sansen (muskel-leddsansen).

Kort fortalt er den proprioseptive sansen bevisstheten om vår egen kropps posisjon og bevegelse.

Det er nemlig bevisstheten vår som bestemmer kroppens orientering i rommet, retningen, hastigheten og omfanget av bevegelse av kroppen og lemmer.

Denne informasjonen fanges opp av sensoriske reseptorer (mottakere) i våre muskler, leddbånd og ledd og sendes deretter gjennom sentralnervesystemet.

Rent praktisk betyr dette at den proprioseptive sansen sender meldinger til hjernen vår for å fortelle oss om musklene er strukket eller avslappet, om leddene er bøyd eller rettet ut, og i hvilken grad denne bevegelsen finner sted.

Denne informasjonen er avgjørende for at vi skal kunne utføre de daglige aktivitetene som de fleste av oss sjelden tenker på.

Når man har redusert propriosepsjon er det derimot vanskelig å opprettholde holdning og bevege seg med en følelse av trygghet. Det påvirker hele bevisstheten om posisjonen til både kropp, armer og ben.

Evnen til å føle hvilke kroppslige handlinger og bevegelser som er nødvendige for å fullføre en bestemt oppgave, avhenger derfor av vår propriosepsjon.

Det vil si: En underpresterende proprioseptiv sans påvirker motorisk planlegging. Når dette ikke fungerer som det skal, kan barnet ha problemer med å kle seg, knyte skolisser og utføre andre hverdagslige gjøremål.

Vår proprioseptive sans forteller oss også hvor mye kraft vi skal bruke når vi utfører en oppgave. For eksempel hvor hardt du må presse når du åpner en dør, eller hvor mye press du må legge på en blyant når du skriver. Dette er bare noen av de daglige oppgavene som hele tiden påvirkes uten at vi tenker over det.

En dårlig fungerende proprioseptiv sans kan derfor være et symptom på en sensorisk integrasjonsforstyrrelse – en tilstand oppdaget av Dr. En Jean Ayers på 1970-tallet.

Sanseintegrasjon handler i bunn og grunn om prosessen med å ta inn informasjon fra omgivelsene våre, bearbeide den og bruke den til å handle og reagere på en hensiktsmessig måte.

Derfor kan et barn eller en voksen med dårlig proprioseptiv sans:

  • når du spiller, press for hardt, rop, hopp eller løp for mye
  • virke klønete
  • har dårlig finmotorikk og har vansker med å skrive og tegne
  • utvise repeterende og selvstimulerende atferd som spinning, vugging eller tumbling
  • finne seg i å tygge på fingrene, klærne, pennene, lekene eller andre gjenstandene
  • virke ukoordinert og har vansker med store motoriske ferdigheter som hopping, klatring eller sykling
  • ofte støter på andre mennesker og gjenstander

Jeg håper eksemplene har gitt deg en større forståelse av hvordan den proprioseptive sansen påvirker oss.

 

 

 

Deep Touch Pressure og Propriosepsjon

Deep Touch Pressure (vektet terapi) handler om å påføre vekt eller press for å gi positive, proprioseptive input.

Så det er de dype berøringstrykkene som simulerer det proprioseptive systemet.

Disse berøringstrykkene beroliger og modulerer sentralnervesystemet, som igjen hjelper til med behandlingen av sensorisk informasjon (Grandin 1992, McClure & Holtz-Yotz 1991).

Denne beroligende og skånsomt masserende effekten gjør at personen føler seg mer jordet og senker stressnivået. Når stressnivået i kroppen avtar, reduseres den selvstimulerende atferden (som motorisk uro). Og det fører til bedre fokus, konsentrasjon og oppmerksomhet.

En sidegevinst er at stresshormonet kortisol reduseres, og dette er med på å trigge hormonene serotonin og dopamin (lykkehormonet).

Dr. Temple Grandin beskriver Deep Touch Pressure som følger: "Deep Touch Pressure er typen overflatetrykk som utøves av de fleste typer berøring, holding, stryking, klapping av et dyr eller svøping." (Grandin, 1992).

Dr. Grandin (som ble diagnostisert med autisme i en alder av 3) fortsetter: "Ergoterapeuter har observert at en veldig lett berøring varsler nervesystemet, mens dypt trykk er avslappende og beroligende".

Personer med dårlig proprioseptiv sans vil derfor ofte oppsøke dype trykkfølelser fordi det gjør at de føler seg tryggere, mer avslappet og klarer å fokusere og konsentrere seg bedre.

Dette er også grunnen til at noen barn liker å ha på seg trange klær fordi det gir dem proprioseptive tilbakemeldinger. Andre sover under tunge tepper for å kjenne på den ekstra vekten.

Det er også barn som liker å bære rundt på tunge gjenstander som fylte ryggsekker eller vektprodukter som en FLOOFERS® vektet bamse eller pute. De gjør dette for å få proprioseptive tilbakemeldinger og fordi det får dem til å føle seg mer jordet og trygge.

Dr. I 1992 utviklet Grandin en "klemmemaskin" for å hjelpe henne med å overvinne sine egne sensoriske problemer.

Maskinen påførte dypt berøringstrykk på et stort område av kroppen og ga henne "følelsen av å være omgitt og omsluttet av omfavnelsen av det dype berøringstrykket".

Dr. Grandin fant også ut at maskinen hadde en avslappende effekt som roet nervesystemet, reduserte angst og gjorde henne mindre aggressiv og mindre anspent.

Sammendrag

Så, for å gjøre en lang historie kort, er FLOOFERS® på flere måter selve symbolet på Deep Touch Pressure.

Dette skyldes kombinasjonen av vekten, teksturen til utvalgte megamyke tekstiler og vekten av kirsebærsteiner, som fungerer som små massasjekuler som skaper den beroligende magien til FLOOFERS®. 

Det er en svært effektiv måte å stimulere sentralnervesystemet på og oppnå en følelse av trygghet, ro og nærvær, samt lindre søvnproblemer hos både barn og voksne.

Ved å bruke et vektet hjelpemiddel som FLOOFERS® reduseres stresshormonet kortisol. Lykkehormonene dopamin og serotonin frigjøres og personen kan oppnå en fin følelse av trygghet og ro.

Men det er ikke alt. For inne i kroppen foregår det også en kjemisk prosess ved leggetid, da serotonin omdannes til melatonin (et naturlig søvnhormon som også finnes i visse matvarer), slik at du får det beste av det beste: trygghet, avslapping og en ekstrem søvn -induserende effekt når det er på tide å si godnatt eller ta en lur.

Jeg håper du har lært hvordan vitenskapen om FLOOFERS® og Deep Touch Pressure henger sammen.

Varmeterapi

Husk – FLOOFERS® kombinerer totalt 4 sikkerhetsskapende midler, hvorav Deep Touch Pressure er en av dem.

I mitt neste blogginnlegg, Varmeterapi, Jeg står bak vitenskapen om varmeterapi og kuldeterapi. jeg kommer inn på hvorfor varme er et så effektivt avslappende og utrolig søvnfremkallende verktøy, og hvordan det kan være en fordel å ha FLOOFERS® med deg på farten.

Til neste gang - ta vare på deg selv og dine nærmeste.

Vennlig hilsen
Carol